Прадавна битка словенских Богова против сила Таме

.
Из тамних дубина мора појављиваше се свакојаке немани и нападаше све што им се налазило на путу. Лађе су преокретане, а кад би се људи нашли у мору прождирале би их големе змије и змајеви. Људске моћи против тих створења биле су слабашне, зато је моћни Водан у пратњи сина Кораба и морских створења стао на пут неманима. Многа од њих заглавила је од његова трозуба, а морске змије биле су присиљене заронити у дубине нападане од сирена и морских паса, вјерних чувара Корабових подводних двора. Морске виле,штићенице Ванде, господарице вода, оштрим су отровом нападале морске змајеве који су, изненађени тако јаким отпором посустајали и бјежали. Борби против морских немани придружише се чак и мале морске виле, чуварице бисерја у шкољкама. Својим малим клијештима штипале су створења дубоког мора, али како им нису могле наудити често су страдавале од њих.
На морској обали свакојака гадна бића сукобила су се са војском ратника вила и добрих и моћних дивова Регоца и Велог Јозе који својом неизмјерном снагом нападаше Мрачне. Многи је јунак страдао од напада псоглаваца и вукодлака, али и Мрачни су страдавали од бритких мачева у рукама јунака и њихових пратилица, вила бојовница. Сијале су виле смрт и ужас међу становницима Таме, уносећи међу њих страх својом љепотом, предугим косама и бијелим хаљама сатканим од прамења магле. Баш та њихова крхкост и љепота чинила се Мрачнима посебице застрашујућа и одбојна, јер као што је знано, становници подземља зазирали су од свега што је лијепо и племенито.
Битка је дуго потрајала и Црт је, премда сигуран у побједу, забринуто гледао на своје губитке, чудећи се огорченом отпору на који је наишао. Мислио је господар Таме да ће освојити Земљу и Небо највише у року од неколико дана, али преварио се. Није рачунао на храброст и ратну вјештину Богова и њиховихштићеника. Бука битке проширила се на цијелу Земљу, и храбри Геровит био је у свом елементу. На рубу мора, где почињу брда и шуме витлао је својим мачевима и окружен јатом црних врана сијао пропаст међу војском сила Таме. Мрачни се никад нису сусрели са силом која је опака као и они, али налази се на супротној страни. У шумама и планинама Радогост је попримио свој ратни облик огромног људског тијела и лавље главе, и попут Геровита храбро се борио са гадним полустворењима која су настањивала шуме. Било их је што крилатих, што пузавих, а неких и сасвим чудноватих облика. Под његовим стопалима јадно је заглавио многи наказни патуљак или маљуг и њихово скичање и дрека чула се надалеко. То чу неки змај и похита у помоћ својима. Кад угледа Радогоста, приђе му, мислећи да је и он једно од полубића створених од Црнобога.
– Ко си ти – упита га змај – не познајем те, Лавоглави. Због чега нападаш наше, зар ти је бијес помутио разум?
Радогост умјесто одговора подиже своју двосјеклу бојну сјекиру и распали змаја по ружној глави.
Радогост сам, Бог гостопримства, – рикне попут лава, умирућој немани.
Геровит је на челу вила и ратника водио љути бој у густим шумама и уз сву његову моћ ратници су погибали од војске Старих која је саздана од старосједиоца, познавала густе непрегледне шуме боље од њих. Највећи проблем у ратовању у шуми био је што је сваки план за одбрану на неки начин био откривен, тако да су људи гинули, да је било тужно за гледати. Како је битка одмицала, тако су се повлачили у један расцјеп у планини где је избијала жива вода. Окружени непријатељем, војници су већпочели губити сваку наду. Са свих страна чуле су се бојне трубе ратника Старих. Геровитова војска ударила је табор уз ријечну обалу посуту ситним шљунком који су надвисивале њежне гране врба, јоха и јасена. Мало даље густе смрекове шуме скривале су војске непријатеља и ратници су осјећали зебњу за своју судбину. Звецкање оружја Старих чуло се сад већ из велике близине.
У трену из шуме полетиле су стријеле и ратници, предвођени мрачним богом навале на непријатеље. Премда малобројни и уморни, потиснули су непријатеља и сачували своје положаје, свјесни да су у окружењу и да им је крај близу. Сваки план одбране некако је долазио до уха Старих и био је осујећен. Суочен са пропашћу, Геровит размисли што му је чинити. Ништа му није падало на памет и обузе га немоћни бијес. Јаросно баци тоболац са стријелама у оближње дрво и из тоболца поиспадаше стријеле. Геровит погледа према стријелама и са пажњом им приђе. Из тоболца, заједно са стријелама испао је и један жир. Погледа жир и схвати да то једино може битижир истине који му је случајно упао у тоболац кад је он са боговском браћом био на вепровој гозби у лугу светог дрвећа. Поједе жир и причека да његове твари уђу у његово тијело. Постепено му се ум почне бистрити. Гледајући расуте стријеле на тлу учини му се у њихову распореду као да је нешто записано. Дуго је гледао Геровит у расуте стријеле, тако да се његови ратници забринуше, а онда се насмијеши и позове жреца да му се придружи. Тихо су њих двојица говорили, тако да нитко није могаочути, видјело се само жреца како је климнуо главом и зграбивши мач опрезно ушао у густару, уз воду где су расле свакојаке љековите биљке. Геровит скупи стријеле и мирно сједе бацајући ситне каменчиће у воду.
Ратници су, видјевши опуштеност мрачнога бога и сами осјетили наилазак неке нове наде. Послије неког времена из густаре се врати жрец носећи прегршт свакојака биља. Из својих ствари извадио је мали котлић и ставио га над ватру, у њега љевајући воду. Док се вода гријала он је припремао биљке. Од које би ставио неке бобице, некој би пак скинуо само лишће, а од покоје би узео корјен. Цијелу ту смјешу самљео је између два камена и убацио у кипућу воду. Ратници су знали да то није магични бојни напитак, јер су њега имали још довољно и запиташе жреца и Геровита што је то. Они им шапћући одговоре да им то не могу рећи, него да само попију, па ће им одмах бити јасно. Ратници са повјерењем климнуше главама, свјесни да немају што изгубити. Причекали су да се напитак мало охлади и попили га заједно са мрачним богом и жрецом. Шпијуни Старих којих је била препуна шума с пажњом су гледали што ће се сада десити. Када је Геровит проговорио, ухвати их необјашњив страх, јер га више нису могли разумјети. Гласно је говорио, а ратници су му повлађивали и гласно клицали на неком чудном, страном језику, који је тек личио на њихов стари језик који су они сви познавали.
– Геровите, штовани боже, проговори Борна, предводник војске становника гора, какав је то напитак што си нам дао?
– Када сам у бијесу бацио свој тоболац са стријелама, из њега је испао један жир који је случајно упао у тоболац када сам био на гозби с вепровином. Био је то жир са Дрвета истине, прастарог дуба ваших предака. Кад сам појео тај жир, у својим сам разасутим стријелама видио писмена како ми казују да је шума препуна Старих који су иза сваког грма и слушају сваку нашу ријеч. Стога сам наложио жрецу да припреми напитак који ће испремијешати ријечи нашег језика, тако да Старима буде потпуно неразумљив. На тај начин ниједна тајна неће више бити њима откривена.
– А послије битке, ако је преживимо? Хоће ли нас наши послије разумијети?
– Хоће, кад прође дјеловање напитка, али од сада ћете увијек моћи говорити тим, за све друге чудним језиком.
– А што нам је сада чинити, како ћемо се извући из окружења?
– Нема нам друге, – рече Геровит, него мачеве у руке и пробити се кроз редове непријетеља и повлачити се према горским врхунцима, јер зна се да је у боју повишен положај повољнији.
Шпијуни Старих су са страхом и чудом проматрали бојно вјећање. На непримјетан знак ратници узеше оружје у руке и јурнуше у шуме, предвођени Геровитом и магленим вилама, са бојним покличем на уснама. Неспремни на тај нагли напад, Стари су узмакнули и отворили обруч који су држали око Сунчевих ратника. У том боју многи је ратник погинуо и кренуо путем Нава, али зато су и непријатељи кошени као снопље. Сва је сила Мрачних и војника Старих кренула за малобројном војском која се успињала према врховима виловитих планина. Више дана потрајала је борба и на крају се ратници успеше до планинске висоравни која је већ била у близини мора. Чим су се нашли на узвисини, са свих страна окружиле су их непријатељске војске. Ратници се помолише боговима, спремајући се за одлучну битку и јуначку смрт. Геровит, свјестан незавидног положаја у којем су се нашли, из појаса извади бојни рог и напевши јуначку груд затруби тако да се златни звук бојног рога проширио планинама, гудурама и равницама.
Звук рога који се разлегао долином ријеке од куда су се повукли пробуди Хајде, крилата вилинска створења, становнике горскешпиље, гласнике судбине ријечне долине. Пробуђени рогом винули су се ношени виловитим крилима и полетили у помоћ својимштићеницима. Када су Стари видјели Хајде, бића из њихових старих вјеровања, ухвати их неописив страх и стали су бјежати главом без обзира. Ободрени преокретом ситуације ратници су их гонили, наносећи им велике губитке. Недалеко од тог мјеста, у виловитом горју прекривеном густим шумама на Крака, сина Свитогора, највећег од свих потомака доње љуске Сварогова јајета слила се тушта и тма змајева. Од боја доброг дива и опаких немани пуцале су горе и горјеле шуме. Многе су немани лежале под Краковим ногама сломљене његовом неизмјерном снагом, кад једна од глава троглаве але загризе у десну руку дива. Од отровног угриза обамре му рука и он настави битку борећи се једном руком против три ЗМАЈА.
Повлачећи се пред нападима обарао је дрвеће и бацао силне громаде камења на гадне гмазове. Тако је убио првог змаја. Другог је ухватио за змијолики врат и њиме ударао трећег све док оба нису издахнула од удараца. Посље те битке био је знан као Змајоморац (»Велики Змај« – ово је моја интерпoлација у вези титуле великог змаја) Крак, цијењен као јунак, син Свитогора и брат Перунове диве, предивне Стријелке.
.
.
Борећи се са старим непријатељем, Леђаном и његовом свитом божански Перун и Стријелка са облака слали су громове и громовите стријеле потпомогнути Радогостом који им се послије успјешне борбе у горском предјелу придружио. Перун је небеском ватром отапао ледене бријегове и разбијао их у комаде, а ако би који избјегао Перунову бијесу страдао би од бојне сјекире у снажној руци Радогоста. Ледене дивове, Леђанове слуге падале су као снопље погођене Стријелкиним пламеним стријелама, а бујице њихове крви односиле су свакојака друга бића која су им помагала. Од Перунова бијеса тресло се небо, а Водан и Стрибор подигли су дотад незапамћену олују која није нападала војску Сунчевих ратника, већ само водене немани и друга бића Цртове војске. Постепено се под ударима Боговске Тројке ледена свита повукла далеко на ледени сјевер, чекајући погоднији тренутак за нови напад. Најтежа од свих битака одвијала се уз руб шуме и у равници, где су војске Мрачних биле најбројније. Колико год виле бојовнице и храбри јунаци нападали и сјекли земна бића и дивље ратнике, надирали су они у све већем броју.
Стари је Волос у пратњи синова витлао мачем сазданим од сјене и сијао смрт, али како је Мрачних било наколико пута више него ратника скотског бога, битка је била тешка и неизвјесна. Татомир и његови ратници водили су љути бој на рубу стољетних прашума. Један по један страдавали су његови ратници…
Напослетку је мјесечев бог Волес на крају остао праћен само својим вјерним вуковима, борећи се против све силе Мрачних, повлачећи се у тмурну гудуру, а из рана му је лила крв одузимајући му снагу. Вукови су снажним очњацима комадали непријатеље, но како су их ратници Црнобога надмашивали бројем, тако су и те племените животиње страдавале од њихових стријела и копаља.
.
.
Повлачећи се, стао је Татомир, уз руб стрме литице, нападан са свих страна осим с леђа где се уздизала литица. У трену када се чинило да му је судбина запечаћена сјети се како би можда могао зауставити војску Црнобога. У трену стаде дубити на глави, пјевајући стару пјесмицу коју су мајке знале дјеци пјевати као успаванку. Од тог пјевања псоглавци, вукодлаци и свакојаки демони устукнуше у ужасу, јер знана је ствар да наднаравна бића зазиру од чудног облачења, а посебице их збуњује и страши када се нетко необично понаша. У чудном положају Татомира и невиној пјесмици видјели су они необичну пријетњу и неку незнану и погубну чаролију.
Прича се да је тако Татомир данима пјевао дубећи на глави, док није дошла помоћ. Од тада у тој скровитој гудури кад ју освјетли мјесечина чује се уз звук потока, акочовјек боље послуша, и звук пјесме мјесечева бога. Кад зачу звук Геровитова чаробног бојног рога, Волос наслути неку погибељ. Како је могао разговарати са птицама, позове их и пошаље да виде каква га је то невоља снашла. Птице летјеше сатима и на крају дођоше до бојног поља, надљећући га и проматрајући развој битке која није обећавала ништа добро ратницима бога рата. Вративши се натраг, једна од Геровитивих врана која им се придружила сједне на раме скотскога бога и на ухо му исприча све што се до тада догодило. Кад је Волос сазнао што се догађа, одлучи да треба хитро помоћи Геровиту и војсци горана, док јошима неке наде. Ратна се срећа окренула у корист Сунчевих ратника и Волос подијели војску на два дијела остављајући свијетле јунаке и виле да разгоне војске дивљих јахача и Мрачних, а са другом половином војске у пратњи синова хитро крене у помоć Геровиту. Како би пролазили, тако би уништавали све пред собом, а Волосов мач Јарост саздан од тмине, пјевао је пјесму смрти која је јежила оштро крзно непријатеља.
Када су дошли до руба хладовитих шума из једне гудуре зачу се пјесма. Знатижељни, тихо се прикраше да виде што се тамо дешава и имали су што видјети. Стојећи уз стрму литицу Татомир, чуван од вукова, и окружен непријатељима дуби на глави и пјева. Ушироком луку око њега ковитлала се војска Мрачних који у страху гледаше према мјесечеву богу, не усудјујући му се приближити. Како је сам Татомир био окренут према Волосовој војсци једини их је он видио и лакне му у души. Волос погледа према својим синовима који нису могли суспрегнути смијех. Чак је и увијек озбиљан стари бог допустио да му осмјех озари космато лице. Кад су га видјели ратници, међу њима завлада велико весеље. Татомир, и даље пјевајући, осјети како румени од нелагоде. Смијех се разљегао гудуром, а Мрачни се ужаснути окренуше према ратницима који су са осмјехом кренули у бој. Скамењени од страха, Мрачни су падали покошени бритким мачевима или пак погођени стријелама. После неког времена, у гудури осташе лежати тијела војске Црнобога, понегдје који скамењен, ако је на њега пао урокљиви Волосов поглед.
Татомир је послије више дана пјевања, напокон стао на ноге, окружен пријатељским лицима. Било је много шале на његов рачун због крајње недостојанственог положаја у којем су га нашли, но он је, знајући да мора отрпити ту шалу мирно подносио сва задиркивања и поспрдне коментаре, и, како се није бранио нити љутио, полако престаде бити предметом шале. Војска ратника се скупила и одржала кратко ратно вијеће. Окријепили су се и хитро кренули у помоћ Геровиту и његовим људима. Док је Геровит ратовао на висоравни, кроз шуме се примицала војска скотског бога Волоса и Хајди с висина видјеше њихов долазак. Ободрени добрим вијестима, Геровит и његови ратници још су жешће прионули уз оружје. Када се двије војске спојише, Стари и њихови савезници почеше се повлачити према мору. Видјевши Волоса, Стари помислише да је то њихов бог Кернунос који се окренуо против њих, и изгубише сваку вољу за борбом. Волос и његови синови наставили су их гонити све до мора, гдје су у одлучујућој битци војници Црнобога до ногу потучени, а њихова су тијела постала храна морским створењима. Геровит у пратњи Татомира и својих јунака остао је на висоравни и поразио остатке војске Старих која је остала у шумама.
Као успомену на ту битку, Сунчеви ратници су на том мјесту подигли насеље прозвавши га Герово, према богу рата. Од тих дана становници тих крајева говоре језиком који тешко разумију чак и њихови најближи сусједи. То су потомци Геровитових ратника. Славни завршетак битке Волоса и његових синова био је пропраћен силним слављем, уз глазбу, тусту вепровину и потоке медовине. Насеље на мјесту побједе прозвали су Волоско као успомену на побједу војске скотског бога Волоса.
( Аутор Вања Спирин)

 

 

Свет наших предака-богова је нестао у пламену… а огромна вода се излила из својих корита…. морали смо да кренемо све испочетка и да повратимо сва наша знања.

“Змајеви” почињу да се свађају око плена … злата никад довољно. Креира се програм оних који за своје Господаре треба да сакупљају злато…… док чекају њихов повратак.
Дуализам Белбога и Црнобога (Чернобога) није само пука фикција, као и сукоб између њих, позајмљена из Кабале – већ она представља стварни сукоб који се одиграо пре више десетина хиљада година. У руском православном веровању види се да је овај дуализам представљен, односно замењен, ликовима Св. Ђорђа (Белобог) и Св. Деметријуса (Чернобог) а на свим сликама на којима се налазе ова двојица, представљени су овако: Св. Ђорђе јаше белог коња и пробија својим копљем алу, аждаху или змаја… а Св. Деметријус јаше црнога коња и својим копљем пробада човека. Ова симболика недвосмилено указује на сукоб између … који се одиграо, као што рекох, у једном далеком тренутку наше историје – коју сам представио сликама горе. И за крај само једна Грузијска народна прича. Грузија се иначе на Енглеском каже »Georgia« а чита се Џорџија. Прича иде отприлике овако: »некада давно три коњаника су “јахала” огромним пространством и након неког времена су огладнели, а њихови “коњи” су “ожеднели”. Стигавши пред једну кућу, намерили су да ту своје коње “напоје”, себе нахране и окрепе. Тада је један од коњаника рекао да иде старцу пред кућу да тражи мало хране и “воде”. Рекао је другој двојици да ће се представити богаташем и да ће платити небројеним златом старчеву љубазност уколико им изађе у сусрет. Када је старац отворио врата своје куће коњаник је рекао претходно речено… но, старац му је одговорио да нема тога злата ни богаства због којег ће им он помоћи. “Коњаник” се вратио другој двојици и испричао им шта му је старац саопштио. Тада је други коњаник одлучио да покуша исто, само ће се он овога пута представити као један од богова, а старцу ће понудити и куле и градове. Након неког времена и он се вратио без успеха. Трећи коњаник чувши све ово одлучи да покуша он. “Одјаха” пред старчеву кућу “на беломе коњу” и представи се као Св. Ђорђе !!! Старац чувши ово паде ничице на земљу пред спасиоцем људскога рода… и рече коњанику да иште шта год му срце жели «.Ову причу можете потражити и преко нет-а. Успут погледајте који је нацинални грб Грузије(Georgia-e) … и видећете да је то онај који пробада “аждају” својим копљем !!! Реч»Sumaire« значи »змија« или »змај« а Сумер је стога био земља Змајева. За белце, аријевце, тј нас, данас се у земљама енглеског говорног подручја користи реч »Caucauos«, која се изогавара отприлике »Кокежнс« што нас недвосмислено упућује на Кавказ… управо тамо где је култ Св. Ђорђа убице змајева и Ратника Сунца, светлости и праведности најјачи.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.