Књегиња Људмила Бохемска од земље Србске

Књегиња Људмила Бохемска од земље Србске

 

 

О Светој Људмили из Википедије:

Света мученица Људмила (чеш. Svatá Ludmila; 860 — 15. септембар 921) је била српска принцеза[1], кћерка кнеза Славибора[2], супруга кнеза Боривојаиз династије Пшемисловића, првог хришћанског кнеза Чешке. У житију Св. Људмиле, овако се појашњава њено порекло: “Благословена Људмила била је из српске земље, кћерка српскога кнеза.” (чеш. “Blahoslavená Ludmila byla ze země srbské, knížete srbského dcera.”).[1]

Заједно са мужем је око 871. примила је хришћанство од Светог Методија, тада архиепископа суседне Моравије. Због тога су неко време били у прогонству. Након што су се вратили у Чешку родила је сина Спитигнева, који је владао после Боривојеве смрти. Боривој и Људмила су саградили многе цркве и прошили хришћанство у Чешкој која је у то време била још увека паганска.

Спитигнева је наследио његов брат Вратислав. Када је 921. године Вратислав умро, Људмила је постала регент његовом сину Вацлаву. Утицај Људмиле на Вацлава је изазвао љубомору његове мајке Драхомире, која је организовала убиство Људмиле. Вјенцеслав је због тог злочина своју мајку прогнао.

Света Људмила је мученички пострадала 917. године у граду Течину у шездесет првој години живота.

Њен унук кнез Вацлав пренео је њене мошти у Цркву Светог Георгија, у Праг где и сада почивају.

Православна црква прославља Свету Људмилу 16. септембра по јулијанском календару.

.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%89%D1%83%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0

.

Сматра се да је ова светица и кнегиња била “од земље Србске, кнеза србскога кћи“, како пише и у самом житију. Рођена је око 860. године и живела је до 921. године, дакле у време Властимировог сина Мутимира (Будимира)..

Пошто у житију Св. Кнеза Вјачеслава стоји да је Људмила свога унука упутила да учи прво из “словенских књига“, а потом из латинских, сматра се да је она вероватно била православне вере (ако јој је био Мутимир отац, онда је то сигурно, пошто је он од папе Јована VIII позван да напусти “грчку веру” и врати се у окриље Рима..  Чешки извори наводе да јој је отац српски кнез Славомир)

Чеси сматрају да је Св. Људмила била из племена Пшована, који су себе тада сматрали Србима, а живели су североисточно од Прага. Управо се и тамо помиње град Тетин, тако да је највероватније та кнегиња заиста из “Беле Србије


Svatá Ludmila са унуком Svatý Václav у Olomouci.

 У њеном житију ( на латинском језику, од Кристијана Монаха (Christianus Monachus) пише да је њен муж, чешки кнез Боривоје, примио хришћанство заједно са Св. Људмилом, у време када сви Чеси још не бијаху крштени. Сматра се да је житије настало крајем X века, а најстарији сачувани препис на пергаменту је с почетка XIV veka.

.

.
Page of a mediaeval manuscript: Vita et passio sancti Wenceslai et sancte Ludmile ave eius. Prague, 14. century

.
По житију на руском језику, испрва је била сахрањена ван зидина града и на њеном гробу је слепац прогледао.
Унук Вјачеслав је пренео њене мошти у Праг, у цркву Св.Ђорђа, где су наставила да се дешавају исцељења и чудеса.
Она је заједно са мужем прешла у хришћанство у време Константина и Методија из Солуна. Њихов син узео је Србкињу Драгомиру из Вендије (данашња ист.Немачка, околина Бранденбурга )-паганку , ћерку староверног вендског поглавара за жену, која је због удаје, прешла у хришћанство. Случај је хтео да син Кнез Вратислав погине у боју са Угрима , па се бака Људмила старала о старијем унуку Венцеславу, будућем чешком краљу.

Изгледа да се снаја Драгомира вратила на стару веру и да су ту били конфликти који су довели до тога да Драгомира наручи убиство свекрве Људмиле.

 Људмила је хронолошки прва чешка светица.Saint Ludmila escapes from Prague. Velislav bible, 14. century.

http://p210.ezboard.com/KNEGINJA-LJU…icID=494.topic
http://cody.eldar.cz/knihovna/hrobnik_svludmila.htm
http://www.e-stredovek.cz/view.php?n…nku=2006070106
http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_V%C3%A1clav
http://www.svetosavlje.org/bibliotek…Svetih0916.htm
http://www.pravoslav.gts.cz/svati/vaclav-ludmila.htm
http://pleione.asu.cas.cz/~slechta/legendy/legendy.html

Она је хронолошки прва чешка светица
svatá Ludmila, babička sv. Václava
Bořivoj ženatý s Ludmilou (později svatou) z rodu Pšovanů nebo z kmene Srbů. ..Bořivoj měl též manželku jménem Ludmila,dceru Slavibora, knížete ze země slovanské, jež za starodávna slula Pšov, nyní od dnešních lidí podle hradu nedávno vystavěného Mělnickem sluje.
Споменик Људмили и унуку Венцеславу, подигнут 1730. у Прагу


Antonin DVOŘaK 
Saint Ludmila – oratorio for soli, chorus and orchestra, Op. 71 (1886)

Ljudmilin dvorac u Pragu
http://www.panoramio.com/photo/6192492
Ljudmilin dvorac u Tetinu
http://ceskefusekle.cz/tetin_c.jpg
Veruje se da je ovo drvo svojeručno zasadila Ljudmila pre 1000 godina u rodnom mestu svoga unuka, fotografija je skorašnja
http://www.jirkov.farnost.cz/galerie…sv.Ludmila.JPG

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.