Metalne knjige iz Jordana

Jedna od najvećih i najbolje očuvanih kolekcija ‘knjiga’ otkrivenih prije pet godina u Jordanu mogla bi otkriti tajne samih početaka hrišćanstva, piše BBC . Naime, naučnici vjeruju kako je sedamdesetak malih knjiga, koje je u jednoj špilji pronašao neimenovani beduin, staro više od 2000 godina što je potvrdilo i datiranje izotopima ugljenika.
Stručnjaci tvrde kako bi knjige, izrađene od kože i bakra i uvezene prstenovima, mogle biti značajnije od otkrića Svitaka s Mrtvog mora 1947. godine. Svaka od 70-ak knjiga ima između 5 i 15 ‘listova’ veličine kreditne kartice.

Zapisi u knjigama oblik su ,,arhaičnog” hebrejskog, a uz simbole i crteže, najviše se odnose na Meziju. Postoji mogućnost da se u njima govori i o raspeću pa čak i vaskrsnuću. Neki naučnici nagađaju kako bi se moglo raditi o zapisima Hristovih sljedbenika o njegovim posljednjim danima te životu njegove zajednice u godinama poslije vaskrsnuća.

Britanska naučnica Margaret Barker, inače stručnjak na području istorije Novog zavjeta, objasnila je kako lokacija pronalaska potvrđuje kako je vjerovatno riječ o hrišćanskom zapisu.

– Vjernici su dva puta bježali prema istoku te kod Jerihona prešli Jordan i nastavili dalje, prema mjestu gdje su knjige otkrivene. Uz to, zapisi su pisani u obliku knjiga, a ne svitaka, te bili zapečaćeni što je također tajna tradicija ranog hrišćanstva – navodi Barker.

Oko knjiga se treno vodi spor o vlasništvu između arheologa i izraelskog beduina koji je knjige prokrijumčario u Izrael te ih sakrio, tvrdeći kako ih je pronašao njegov čukunđed i da su u njegovoj porodici već stotinu godina. Jordanske vlasti žele povratiti knjige jer su prema jordanskom zakonu u vlasništvu Kraljevine Jordan.

Izraelski arheolozi tvrde da su knjige ,,krivotvorene” dok su britanski naučnici odlučni detaljnije proučiti navodne prastare zapise.

– Ogromna je privilegija imati mogućnost istraživati ovako nešto i rezultate predstaviti svijetu. Zapanjujuća je pomisao da držimo predmete koje su možda držali neki od prvih svetaca hrišćanstva – zaključio je David Elkington, vođa britanskog tima istraživača.

(www.rsplaneta.com / Jutarnji)

Category: Drevni spisi
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.