Саргон Акадски, краљ четири стране света

Modern representation of Sargon of Akkad.

Саргон  Велики Акадски

.

Легендарне приче о славном краљу Месопотамије

  1. пне, краљ Саргон од Акада основао је једно од највећих светских царстава. Иако скромног порекла, створио је Златно доба у Месопотамији.  Акадски херојски епови су описали подвиге овиг снажног вође. Саргон Велики освојио је земље широм Месопотамије, Сирије, Анадолије и Елама (западни Иран), и успео је да одржи царство моћним током целог свог живота. Сматра се да је Саргон владао од 2334. до 2279. п.

Кошара и речно путовање новорођенчета – ко је био Саргон из Акада?

Име Саргон је био библијски превод  Акадског назива “Сару-Кин ”, који се може превести на енглески језик и као’ прави краљ ‘.

О Саргоновом стварном животу мало се зна, а већи део његове приче састављен је из легенди; Саргонов биолошки отац  осто је мистерија, а за његову мајку се каже да је била свештеница храма богиње  Иштар .

Прича о његовом детињству, на пример, подсећа на причу о библијском Мојсију , по томе што су обојица смештени у корпе од трске и остављени да плутају низ реку. Док је беба Мојсије плутао низ Нил , Саргон је плутао низ Еуфрат .

.

Ово је оно што је Саргон написао у својој аутобиографији:

Саргон, моћни краљ, краљ Акада, јесам ја.
Моја мајка је била 
свештеница, оца нисам познавао.
Мој град је Азупиран
а, који се налази на обали Еуфрата.
Моја 
нестална мајка ме је зачела, у тајности ми је родила.
Сместила ме је у корпу
од трске, битуменом ми је затворила поклопац.
Бацила ме је у реку која се није надвила над мене.
Река ме је изнедрила и одвела
ме ка Акки, водоноши.
Акки,
водоноша, ме подигао док је захватао своју воду.
Акки,
водоноша, узео ме, и одгајио као свог сина..
Акки,
водоноша, именовао ме је за свог баштована.
Док сам био баштован, Иштар ми је пружила љубав
… ”

У сваком случају, оснивач будућег моћног Аккадског царства  је постао баштован у служби Ур-Забабе, краља краљевства Киш , да би убрзо постао краљев пехарник.  Из непознатих разлога, краљ се осетио угроженим од Саргона, и покушао да га се реши. Краљ Ур-Забаба је сматрао да је пронашао добар начин да то учини када је Лугал-загеси, сумерски краљ Урука,  дошао да освоји краљевство Киш. Ур-Забаба је послао Саргона да краљу достави глинену плочу , наводно са поруком у којој тражи мир. Међутим, без Саргоновог знања, тај таблет је уствари садржао поруку у којој се тражи да Лугал-загеси убије Саргона. Завера је била осујећена, мада је нејасно како, а Лугал-загеси је, уместо да га убије, понудио Саргону да се придружи његовој војној кампањи против града Киш.. Заједно су освојили Киш и Ур-Забаба је свргнут.

.

Sargon was supposed to deliver a clay tablet to the king of Uruk. (LordGood/Deviant Art)

.

Али недуго затим, Саргон и Лугал-загеси постали су непријатељи. Неке верзије приче чак кажу да је Саргон имао аферу са женом од краља  Лугал-загесија. Саргон је заробљени  у Уруку од стране Лугал-Загесија, а потом се ослободио и поразио га у бици код Киша.

Саргон од Акада заузео је Урук и Киш на непознати начин. 

 

 Успешно ширење царства

Велики део Сумера (јужна Мезопотамија ) био је под контролом Урука, а пораз краља Урука – Лугал-загесија, значио је да је Саргон сада нови владар подручја, из којег је могао да започне војне кампање и прошири своје царство.

На истоку, Саргон је ратовао и победио Еламите , који су насељавали данашњи западни и југозападни део Ирана . На западу је Саргон освојио и делове Сирије и Анадолије .

Из текста познатог као ,,Еп о краљу битке сазнали смо за Саргонову кампању у Анадолији. У тексту се такође наводи да је Саргон прешао Средоземље и завршио на Кипру .  Саргон је дао себи титулу ,,Краљ четири стране света”…

Сам Саргон је наводно писао о својој војној моћи, наводећи:

„У мојој старости од 55 година, све земље су се побуниле против мене и опселе су ме у Акаду, али стари лав је још увек имао зубе и канџе, изашао сам у борбу и победио их: победио сам их и уништио њихову огромну војску. Сад, сваки краљ који жели да буде раван мени, мора да освоји све што сам ја освојио.”

.

.

То, међутим, није било једино наследство Саргона. Краљ је такође упамћен као онај који је основао друштво у коме су СЛАБИ били заштићени. Приче кажу да током његове владавине нико у Сумеру није морао да моли за храну, и да су удовице и сирочад били заштићени. Али и побуне су такође биле уобичајена карактеристика током Саргонове владавине, и како је сам рекао, његови непријатељи су се суочили са „лавом са зубима и канџама“. Саргон Велики је био херој скромних почетака који је стекао моћ да спаси свој народ, мада се његово царство сматрало Златним добом у поређењу са оним што је дошло после њега. Каже се да је Саргон умро природном смрћу, а наследио га је његов син Римуш.

.

What battle is depicted on Sargon's Victory Stele?

Извор:

https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/sargon-akkad-0010542?fbclid=IwAR24WCCuLHWyPkTncGwQXZU3gW9kJmetkSmwfK99bLXnxU2dMOdeHkAm030

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.