Guanči i tajna Kanarskih piramida

KARIKA KOJA NEDOSTAJE:
GUANČI I TAJNA KANARSKIH PIRAMIDA

.

Za piramide u Egiptu i Meksiku zna gotovo cijeli svijet.
No, malo je onih koji znaju da slicne gradevine postoje i na Kanarima!

Tajanstvene piramide pronadene na Kanarskim otocima, ekskluzivnoj turistickoj destinaciji na Atlantiku, mogle bi da budu karika koja nedostaje izmedu antickog Egipta i nestalih civilizacija Centralne Amerike. U to je prije smrti iskreno vjerovao cuveni norveški istraživac Tor Hejerdal (Thor Heyerdahl). Po njegovom dubokom uvjerenju, pricao mi je prilikom susreta u Italiji, dvije deset metara visoke gradevine, mogle bi da dokažu teoriju da su anticki pomorci plovili preko Atlantskog okeana nekoliko hiljada godina prije Kolumba!
Na neki nacin, ukoliko vjerujete u postojanje Atlantide, oni su uz pomoc prastarih izvora i pomorskih karti, slijedili put kojim su redovito plovili sjajni pomorci ove hipotetične civilizacije.

Enigma u središtu piramida

Piramide sa Kanara imaju izuzetnu slicnost sa piramidama koje su podigizali stari Egipcani, te pripadnici srednjoamerickih civilizacija Maja i Asteka. Njima je predhodila Atlantida, kao svojevrsno izvorište i inspiracija mnogih kulturnih dometa. Tor Hejerdal je za postojanje ovih piramida saznao krajem osamdesetih godina prošlog stoljeca, iz jednog clanka objavljenog u španjolskim novinama o grupi misticara na Kanarima koji vjeruju da je Zemlja naseljena iz svemira i koji koriste piramide za svoje neobicne misticne obrede. Teorija Tora Hejerdala je bila nešto drugacija: on smatra da su obicaj podizanja piramida na ostrvo donijeli Guanči (Guanchi), starosjedeoci.

Kada su Španjolci poceli dolaziti na arhipelag Kanarskih ostrva u XV veku zatekli su misteriozne domoroce – narod Guanchi, koje su istrebili za manje od stotinak godina.
Guanchi su ziveli u pećinama i mumificirali svoje mrtve. Bili su visoki, i bele boje kože. Nisu imali brodove. Izolovani na svojim ostrvima, Guanchi se nisu mesali sa drugim rasama kroz istoriju.Ono sto njih odlikuje jesu stepenaste piramide.

Piramide na Kanarima su podignute u pravilnom smeru istok-zapad prikazujuci izlazak i zalazak sunca. Pazljivo izgradjene stepenice na zapadnoj strani svake piramide vode do vrha. Pretpostavlja se da su se nekada na ravnom vrhu nalazile opservatorije kao i kod drugih naroda.
Istrazivaci koji su otkrili narod Guanchija 1402. godine, otkrili su irigacioni sistem, ostatke keramike, mumije, crteze na zidovima pecina i rusevine praistorijskih gradova. Divni crtezi umetnika Guanchija na pecinskim zidovima bili su skoro identicni onima koje su slikali kromanjonci iz juzne Francuske. Njihova keramika, stara do 20.000 godina, je bila ukrasena dizajnom koji je identican onom iz najstarijeg perioda srednjoamerickih naroda. Interesantno je bilo otkrice kamene statue Guanchija koja je predstavljala golog muskarca koji nosi globus… identicnu Atlasu koji na svojim rukama takodje drzi planetu Zemlju…Zanimljivo je da su Guanči još tada znali da je Zemlja okrugla.

Arhitektura Guancija je identična gradjevinama Maja, Peruanskih kultura ili Sumerana.
Zanimljivo za Guanche je i da imaju skoro isti jezik kao Baski koji zive u Španiji i Berberi koji zive negde u Africi (Maroko), kao i istu krvnu grupu, obicaje i fizicke karakteristike. Oni naravno nikada nisu bili u kontaktu po zvanicnoj istoriji. Jedino sto moze da ih spoji je da je nekada izmedju njih bio kontinent, odnosno Atlantida… Danas mnogi naučnici smatraju da su Guanči bili potomcii preživelih Atlantiđana.

Ko su bili tajanstveni Guanči?

O tajanstvenom porijeklu Guanča, pripadnika rase belih starosedelaca koje su Španjolci zatekli na Tenerifima, kada su se prvi
put iskrcali na Kanarske otoke, postoje razlicita nagadanja, i o tome se uovom tekstu necemo temeljitije baviti. No, zanimljivo je da su i oni,
kao i Egipćani, mumificirali svoje mrtve (?!), a njihovi obicaji i tradicije i danas su predmet naucnih istraživanja ne samo u Španjolskoj, nego i u svijetu.
Koristeci najsavremeniju opremu, Tor Hejerdal je utvrdio da u centru piramida postoji nepoznat objekat, koji nije nacinjen ni od vulkanskog materijala, a ni od zemlje. Zajedno s timom arheologa iz više europskih zemalja, on je namjeravao da iskopa nepoznati predmet, kako bi utvrdio njegovu starost, materijal od koga jenapravljen i mogucu namjenu. Pošto su lokalne vlasti bile od pocetka protiv iskopavanja na grobljima Guanča, Hejerdal nije okoncao svoja istraživanja, jer je uskoro morao da napusti Tenerife. Otputovao je u Peru, gdje je nekoliko sedmica istraživao Piramidu Sunca i Piramidu Mjeseca. Pricao mi je da se iskreno nadao da ce mu lokalne vlasti na Kanarima, ipak, odobriti nastavak istraživanja, ali to se nije dogodilo, jer su službena lica u Gimaru ostala pri svom stavu da je “suludo iskopavati nekoliko starih kamenova” i da je buducnost važnija od prošlosti.

U međuvremenu, prica o tenerifskim piramidama postala je zanimljivom za cijeli svijet. Da bi stišala taj interes sa otoka se oglasila lokalna arheologinja Marija Garsija (Garcia), koja je objavila da su njene kolege koje su razgovarale sa stanovnicima ostrva došli do saznanja da su piramide podigli španjolski doseljenici !!.
“Oni misle da piramide mogu biti najviše 100 godina stare”, izjavila je Marija Garsija (i ostala živa…).
“Nipošto se ne mogu uklopiti u neku teoriju o tome da one predstavljaju neku vezu izmedu južnoamerickih, egipatskih i piramida sa legendarne Atlantide!…”

Medutim, Arne Skjersveld (Skjolsvold), istraživac u Hejerdalovom muzeju “Kon-Tiki ” u Oslu, ima drugacije mišljenje.

Piramide su mnogo starije od vremena dolaska Španjolaca na Kanarska ostrva. One imaju zanimljivu i neobicnu strukturu i trebale bi, svakako, biti istražene!… “

Postoje dvije piramide u blizini Gimara i nekoliko slicnih objekata na drugim Kanarskim ostrvima. Kanari se nalaze na razdaljini od 50 do 250 milja od africkog kopna i bili su poznati Feničanima, Rimljanima i drugim antickim moreplovcima. Ali, niko nezna kako su i odakle Guanči stigli ovdje.
Oni su bili beli narod koji je koristio oruđa napravljena od grubog kamena. Nisu imali lukove i strijele, nisu koristili metale i nisu posjedovali nikakva
znanja za pravljenje brodova ili čamaca.
Njihov jezik, sada gotovo potpuno zaboravljen, srodan je jeziku i Berbera u Sjevernoj Africi, i mjerenja oko 1000 skeleta u Arheološkom muzeju u Santa Kruzu na Tenerifima su potvrdila da oni, možda, pripadaju berberskoj rasi.

Guanči su gotovo potpuno istrijebljeni u španjolskim osvajačkim pohodima u 15.vijeku. Veliki broj pripadnika tog naroda je direktno stradao u bitkama
sa Španjolcima, a još veci ih je broj umro od bolesti koje su na Kanare donijeli Španjolci. Oni koji su preživjeli ili su prodani kao roblje,
ili su, što je bio rjedi slucaj, stupili u brak sa Španjolcima i tako sepotpuno asimilirani. Medutim, sadašnji stanovnici Kanarskih ostrva sa ponosom isticu da su – Guanci!

Ostaje tajna…

Arheolog Marija Garsija kaže :
“Najraniji podaci koje imamo o njihovom prisustvu datiraju iz prvog vijeka prije naše ere, a raspolažemo više nego pouzdanim podacima da su na ovim
ostrvima živjeli u petom stoljecu naše ere. Najveca misterija je kako su došli ovdje, pošto nikada nisu pronadeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali da su se oni bilo kada u svojoj istoriji koristili brodovima, camcima ili nekim drugim plovilima!…”
Jedna od teorija kaže da su prvi ostrvljani stigli na Tenerife sa feničanskim moreplovcima iz Kartagine. Kada su Rimljani uništili Kartaginu, linije snabdjevanja su bile prekinute i civilizacija Guanča je bila osuđena na lagano umiranje.

Iskopavanja piramida mogla bi pružiti dokaz (koji su arheolozi dugo vremena tražili) o izgubljenom znanju o metalima i izgradnji brodova. I konacno, mogla bi staviti izgubljenu kariku u lanac saznanja koji povezuje piramide u Egiptu sa slicnim zdanjima u civilizacijama Maja i Asteka u Južnoj Americi i Meksiku, te legendarne Atlantide, hipoteticne civilizacije o kojoj su egipatski žreci tako lijepo pripovijedali starom grčkom istoričaru Solonu.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.