Град Сурож

.

Небески Храм на Земљи по предању Херодота

Изнад азурних обала Црног мора на острву Криту у храмовима града Сурожа обожавано је божанство Сунца бога Јарила. Срби-Сораби ово море називају Сурошким морем, а град Сурож био је изузетно богат, па су многи бродови често упловљавали у његову луку. Ту су били усидрени многи бродови као на пример: персијиски, етрурски, египатски, индијски…

Тада дођоше бродови дивљих Семита и Египатских војних дезертера, који су почели пљачкати и насељавати Јеладу. Домороци их зваху Јелини (каснији Грци), због тамне и масне коже и косе.

Ипак јелински бродови овде нису упловили ради трговине, већ су се са бродова искрцали ратници.

Јелини проваљују у храмове, руше божанства и износе драгоцености које су овде биле енормне. Пуно књига, злата и сребра, однешено је у Хеладу. Тако су у једном моменту Јелини заузели овај град.

Поред драгоцености, злата и разнога блага многога Сурож је имао и јединствену на далеко познату библиотеку са старим рукописима од непроцењиве важности. У њима је била историја од почетка времена на земљи и многа знања науке.

Дивљаци су покупили оно што им је било интересантно а остало су спалили. Међу изузетно вредним стварима које су украли је и посуда слична оној која се налазила у Ретри са цртежима и фигурама небских сазвежђа древних Словена.

Јелини су се трудили да одгонетну значење звезданих богова и онога што је изнад њих било написано, међутим наука Сорабије је за њих највећим делом остала нерешива мистрерија.

Након тога они су дали своја тумачења словенских сазвежђа и божанстава. Онда су прекрстили имена богова Сорабије у јелинска имена и од тада датира Јелинска-(грчка) митологија. Ипак стари Грци су говорили да су свето звездано знање добили од Хиперборејаца са севера, како су називали Словене. Све се ово догодило негде око 4.века пр.н.ере.

Најстарија књига која садржи знање о звездама назива се “Звездана књига Коледа” Стари Словени су ову књигу добили од бога Коледа. Овде се налазе песме о стварању света, и свему оном што је потребно за астролошку науку.

Бог Коледо пренео је ову науку о Великом Колу, и направио први календар (дар Коледа). Према традиционалним астролошким прорачунима ово се последњи пут догодило око 6530. год. пр.н.ере. Касније су мудрац Браг и његов син Усењ (Осењ) преносили даље астролошку науку.

Да су астролошким знањем Словени одлично владали не сведоче само записи и легеде, већ и остаци древних опсерваторија на северу и јужном Уралу.

Током експедиције Е.С. Лазарева и В.Н. Димина на планини Нинчурт у близини језера Сејд, откривене су рушевине палеолитске астрономске опсерваторије која је саграђена у међуледеном добу, док је на јужном Уралу пронађен град храм Аркаим (друга Аркона), који је у исто време саграђен као календар и опсерваторија.

(Сораб Радољуб, превод Херодота)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.